Videoesittely

Videoesittely

Videoesittely on tehokas tapa erottua työnhaussa. Videot ovat olleet jo pitkään arkipäivää Ameriikan maalla, mutta nyt ne ovat vahvasti rantautumassa myös Suomeen. Onko sinulla jo oma? Jos ei, niin poimi tästä muutama vinkki suunnittelun avuksi.

Muista, että olet myymässä itseäsi.

Videoesittelyn tarkoitus ei ole vain kertoa maailmalle, että sinäkin olet olemassa. Jos olet hakemassa työpaikkaa, haluat haastatteluun. Mieti miksi vastaanottajan kannattaisi tavata juuri sinut ja kerro se kameran kautta.

Youtubesta löydät esimerkkejä hauilla ”Video resume” tai ”Video CV”, jotka ovat termeinä vähän harhaanjohtavia. Videoesittely ei missään nimessä saisi olla kirjallisen ansioluettelon toistamista, vaan sen täydentämistä – lyhyt kertomus siitä kuka olet, mitä osaat ja miten pystyisit olemaan avuksi. Videoesittelyn tulisikin olla lähempänä hissipuhetta kuin CV:tä.

Ole lyhyt ja ytimekäs.

Hyvä tavoite videoesittelyn kestolle työnhaussa on noin yksi minuutti. Se on jo pitkähkö aika, jos vain istut paikallasi ja puhut. Jos videollasi tapahtuu jotain muutakin tai siinä ollaan liikkeellä, voit joskus käyttää puolitoista tai parikin minuuttia. Trust me: kaikki ne seikat osaamisestasi, jotka eivät mahdu minuutin pituiseen esittelyyn ovat turhia. Tarkemmat yksityiskohdat työkokemuksestasi, koulutuksestasi ja siitä sun tästä ovat nähtävillä printtihakemuksessasi.

Ole erilainen, mutta samalla ihan vaan oma itsesi.

Koko videoesittelyn idea on erottua massasta. Työnkuvasta riippuen videota voi leikata tai koristella, mutta useimmiten kannattaa olla selkeä sillä sisältö on tärkein. Parhaiten erotut omalla persoonallisuudellasi. Ja jos olet valmis heittäytymään niin anna mennä vaan – kun videosi saa rekrytoijan hyvälle tuulelle, on todennäköistä että tapaaminenkin sujuu mukavasti.

Tavoitteesi on kuitenkin päästä työhaastatteluun, ei avustajaksi tv-sarjaan. Huumoria ei kannata viljellä väkisin, mutta muista ettei kukaan halua hapannaamaa työkaverikseen. Kaiva itsestäsi esiin se tunne, että todella haluat kyseisen työpaikan. Aito innokkuus ja tahto välittyvät ruudunkin kautta ja saavat vastaanottajan uskomaan sinuun.

Millaisen videoesittelyn sinä aiot tehdä?

Jätin yllä olevan videon liitteeksi hakemukseeni markkinoinnin ja viestinnän projektipäällikön tehtävään. Kotikutoisuudestaan huolimatta video oli sen verran tehokas, että vain kaksi tuntia hakemuksen jättämisen jälkeen minut pyydettiin haastatteluun.Hakijoita paikkaan oli yli 200, joten kannatti! Kuvasin videon yhdellä otolla, mutta niin että olin koko ajan liikkeessä. Ratkaisun avulla esittelyyn tuli mukaan eräänlainen illuusio tarinasta, jolla oli alku ja loppu.

Vastaa